Cesky Terrier

Cesky Terrier is het resultaat van doelbewuste kruising tussen de Schotse en de Sealyham terrier. Dit is het eerste officieel erkende ras afkomstig uit Tsjechië. Door de ‘vader’ van het ras (dhr. Horák) is vanaf 1949 gezocht naar een wat lichtere en meer bewegelijke hond ten opzichte van de twee oorspronkelijke rassen. Een hond die een goed pigment zou hebben, een makkelijk te verzorgen vacht en praktische hangoren. Daarnaast moest het nieuwe ras van een meer zachtaardig karakter zijn dan de meeste terriers. In 1963 werd de Cesky Terrier als ras erkend. In de daaropvolgende jaren raakte de kleine Tsjech bekend over de hele wereld. Tegenwoordig worden de Cesky's in praktisch geheel Europa gefokt, maar ook in de Verenigde Staten, Canada en zelfs in Australië.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Cesky Terrier is een kortbenige, langharige, goed gebouwde hond, en is iets langer dan hoog. De schofthoogte ligt rond de 28 cm en hij weegt 6-10 kilo. Het hoofd is lang en met middelgrote, hoog geplaatste hangende oren en middelgrote, donkere ogen. De hals is tamelijk lang en vormt een elegante boog. De rug is sterk, goed verend en vertoond een lichte welving in de ledenpartij. De staart is vrij laag aangezet, in rust sabelvormig naar beneden gedragen. Bij opwinding kan de staart horizontaal of iets hoger gedragen worden. Zowel voor- als achterhand dient zo recht mogelijk te zijn, waarbij de voorhand goed naast het lichaam geplaatst moet zijn. De beweging moet vrij, licht en ruim zijn. Beharing van de Cesky is duidelijk anders dan van de meeste terriers: zacht, zijdeachtig, licht golvend en lang. Het haar is tamelijk dun. Cesky Terrier bestaat in twee kleurvarianten: grijsblauw (pups worden als zwart geboren) en licht koffiebruin (kleur van de pups is donker chocola).  Zowel bij de grijze als bij de bruine Cesky's zijn toegestaan gele of witte aftekeningen op het hoofd, hals, borst, buik onder de staart en aan de voetjes. De meeste Cesky´s worden ouder dan 12 jaar.

 

  

Karakter

Het karakter van de Cesky terrier is niet een typisch terrierkarakter. Hij is wat rustiger, zachtaardiger en beter hanteerbaar dan de meeste terriers. Hij is vrij aanhankelijk en kan zich gereserveerd opstellen ten opzichte van vreemden. Hij kan prima opschieten met andere honden, andere huisdieren (zoals b.v. katten, konijnen) en kinderen, maar kan ook goed tegen alleen zijn. Mits goed gesocialiseerd kan de Cesky Terrier goed tegen de drukte van een grote stad en de meeste zijn dol op reizen.
Van oorsprong is de Cesky een jachthond. Het jagen op- maar ook onder de grond op bij voorbeeld vos en das was het werk, waarvoor hij ooit gefokt werd. Sommige Cesky's worden vandaag nog voor jacht gebruikt, met name in Tsjechië en Slowakije. De meeste worden echter gehouden als een gezelschapshond. Gezien zijn karakter, gemakkelijke trainbaarheid en grote bewegelijkheid is de Cesky ook goed te gebruiken als sporthond. Diverse gehoorzaamheidsexamens en -wedstrijden of agility behoren tot zijn mogelijkheden. Ook aan disciplines als fly ball doet de Cesky, mede dankzij zijn enorme apporteerdrift, graag mee! De Cesky is ook een prima waakhond. Hoewel klein qua lichaam, staat hij zijn mannetje als het nodig is.

 

Verzorging 

Mits de vachtstructuur juist is (dus tamelijk dun haar) is de vachtverzorging van een Cesky niet bijzonder moeilijk.
De Cesky verhaart niet. Belangrijk is de Cesky regelmatig te borstelen en te kammen om de losse haren en de klitten te verwijderen. Ook moet de Cesky regelmatig geschoren worden (dus niet geplukt zoals de meeste terriers!) om het juiste uiterlijk te krijgen. Hoe vaak dit moet gebeuren, hangt van het type haar af.

  

Gezondheid 

De Schotsche Terrier Club heeft een verenigingsfokreglement opgezet. Zij stellen in het VFR  geen gezondheidsonderzoeken verplicht.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 3: Terriers

Sectie 2

FCI nummer 246

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging