Tsjechoslowaakse Wolfhond

De Tsjechoslowaakse Wolfhond is ontstaan uit een experiment. Door de Duitse Herder, die toen in het leger werd gebruikt, te kruisen met een Karpatenwolf, hoopte men een hond met meer uithoudingsvermogen te fokken. Deze honden moesten namelijk een zeer goede conditie hebben om langs de grens van het toenmalige Tsjechoslowakije te kunnen patrouilleren met hun begeleider. Ook moesten ze zelfstandig in een kleine roedel tussen hekken eventuele vluchtelingen naar het Westen weerhouden om deze grens over te steken.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Tsjechoslowaakse Wolfhond ziet eruit als een wolf. Heeft een stokharige vacht die in diverse schakeringen grijs voorkomt, al of niet met lichtbruine aftekening rondom de kop. De ondermaat in de rasstandaard is 60 cm voor teven en 65 voor reuen. Een bovenmaat is er niet maar ligt gemiddeld tussen 67 en 69 cm. Het gewicht van teefjes ligt tussen 28 en 35 kg en van reuen tussen 35 en 45 kg. De Tsjechoslowaakse Wolfhond wordt 10 tot 15 jaar. 

 

 

Karakter

In aanleg heeft de Tsjechoslowaakse Wolfhond een moedig en standvastig karakter, maar er komen ook schuwere honden voor. Je kunt hem eventueel inzetten voor bewaking maar over het algemeen zal hij weinig blaffen. Ook als familiehond is hij geschikt. Bovendien kan hij met andere diersoorten samenleven mits hij er vanaf pup-leeftijd mee in aanraking is geweest. Op latere leeftijd kunnen er eventueel rangordeproblemen ontstaan ten aanzien van andere honden.

De Tsjechoslowaakse Wolfhond is niet de gemakkelijkste hond qua opvoeding. Hij heeft een zeer consequente hand nodig en richt zich vaak op één baas. Als je hem niet goed begeleidt, stelt hij snel zijn eigen regels vast en laat die niet gemakkelijk terugdraaien. Met heel veel geduld kun je bij dit ras veel bereiken maar hij zal altijd blijven proberen om eigen initiatief en regels te stellen.

Een Tsjechoslowaakse Wolfhond is snel afgeleid. Daarom is hij minder geschikt om via de traditionele weg gehoorzaamheid cq. africhting te doen. Als je er genoeg tijd in steekt, dan behoren IPO, Behendigheid en Speuren zeker tot de mogelijkheden. Verder is de Tsjechoslowaakse Wolfhond in voor lange wandelingen, fietsen, zwemmen et cetera maar ligt hij ook graag bij je op de bank te kroelen. Alleen zijn vindt hij maar niets en zet het dan ook vaak op een huilen zoals wolven dat ook kunnen. Niet zelden probeert hij ook om uit te breken en maakt hij ramen en deuren zowel van binnen als van buiten open.

 

Verzorging

De Tsjechoslowaakse Wolfhond heeft een stokharige vacht met een dubbele ondervacht. Daardoor heeft men vooral in de ruiperiode flinke bossen met haar in huis. Eén tot twee keer per week borstelen is, buiten deze periode om, voldoende. Over het algemeen zijn ze geen moeilijke eters maar beschikken wel over smaak.

 

FCI informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Sectie 1

FCI nummer 332

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Voor dit ras is er geen door de Raad van Beheer erkende rasvereniging in Nederland.