Raad van Beheer benoemt eerste instructeurs preventie bijtincidenten

Nieuws 04-05-2024


Raad van Beheer ondersteunt tegengaan bijtincidenten

Eerste instructeurs preventie bijtincidenten benoemd

 

Het belang
Bijtincidenten door honden komen op geregelde basis in het nieuws. De minister kondigde in december afgelopen jaar diverse maatregelen aan. De Raad van Beheer, samen met andere partijen en deskundigen, hebben hierover intensief contact met het ministerie om  hen van deskundig advies te voorzien. In december publiceerden wij daarover op onze website. Minister Adema komt met voorstel om bijtincidenten met honden te verminderen (houdenvanhonden.nl)

Het voorkomen van bijtincidenten is van groot belang voor mensen, honden én de openbare veiligheid. Om deze reden hebben de door de Raad van Beheer erkende opleiders voor Kynologisch Instructeur de handen ineengeslagen.

Kynologisch Instructeur Veiligheid, Interventie & Preventie

Samen hebben zij de opleiding Kynologisch Instructeur VIP (veiligheid, interventie & preventie) opgezet. De gediplomeerde Kynologisch Instructeur die deze opleiding voltooid, is gespecialiseerd in preventie en begeleiding van honden met een verhoogd risico op bijtincidenten. Kynologisch Instructeurs VIP kunnen na deze opleiding eigenaren leren om hun hond op een veilige en verantwoorde manier te houden. Bovendien kunnen zij vraagbaak zijn voor gemeentes en andere overheidsinstellingen over gedrag, training en risico’s van honden. Zij kunnen verantwoord ondersteuning bieden aan gedragstherapeuten, bijvoorbeeld in geval van bijtincidenten.

Inmiddels hebben de eerste Instructeurs VIP de nascholing afgerond en zijn ze benoemd door de Raad van Beheer. Een mooie stap in het verder voorkomen van bijtincidenten.  

We komen hier in de toekomst nog uitgebreider op terug. Meer informatie over de opleiding is te vinden op www.houdenvanhonden.nl/instructeur-vip